N i e u w s f l i t s e n

 

Burgemeestersstoel raadsel voor SOS

13-03-2023

Burgemeestersstoel raadsel voor SOS

Stichting Oud Sassenheim heeft vorige week tijdens haar inloop een burgemeestersstoel in ontvangst mogen nemen. Het is overduidelijk een stoel geweest van een Sassenheimse bestuursmagistraat, want het in hout uitgevoerde wapen van Sassenheim prijkt op de rugleuning van de stoel.

De stoel is meer dan 30 jaar in bezit geweest van de firma Frijlink, thans gevestigd in Noordwijkerhout, maar voorheen een bekend bollenbedrijf aan de Zandslootkade in Sassenheim.

Het management van Frijlink kent de oorsprong van de stoel niet. De stoel deed dienst als sinterklaasstoel in het bedrijf. Familie Frijlink is wel gelieerd geweest met de Sassenheimse familie Warnaar. Willem Warnaar was gehuwd met Cornelia Frijlink en was wethouder in Sassenheim van 1919 tot 1941. Hoe het ook zij, de SOS staat voor een raadsel. Is het een burgemeestersstoel of een wethoudersstoel en in welk gemeentehuis heeft de stoel gestaan? Foto’s wijzen uit dat deze niet gestaan heeft in het oude gemeentehuis aan de Wilhelminalaan. Mogelijk is de stoel aan het begin van de vorige eeuw in onbruik geraakt bij een vernieuwing van het meubilair van het vorige gemeentehuis aan de Hoofdstraat waar nu modehuis Melman is gevestigd. Kenners schatten in dat de stoel rond 1920 is gemaakt.

Stichting Oud Sassenheim roept Sassenheimers op die iets van de stoel weten of er een foto van hebben. Graag bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zoom 

Sponsor Uitgelicht