N i e u w s f l i t s e n

 

Inloop: Corsowagen in 1948 moest aanzet geven tot bollenexport naar Amerika

06-07-2022

Aannemer Dijkstra & Zn uit Sassenheim heeft in 1948 in opdracht van de Holland-Amerika Lijn een corsowagen gemaakt van m.s. Westerdam. Deze legendarische vrachtboot met passagiersaccommodatie werd na de oorlog door de Rotterdamse rederij ingezet om de bollenexport naar Amerika te stimuleren. Bollenexporteurs uit Sassenheim zijn er mee naar Amerika gevaren. De bouw van de corsowagen is destijds vastgelegd. Een aantal foto’s van de bouw en de mensen die eraan hebben gewerkt zal tijdens de eerst komende inloop van Stichting Oud Sasenheim worden getoond. In contrast met het purschuim van nu, is op foto’s te zien dat toen gevlochten stro gebruikt werd om bloemen te steken. De Westerdam reed als corsowagen in het eerste officiële corso van de Bollenstreek mee in 1948, voorafgegaan door het muziekkorps van de Holland-Amerika Lijn. Er zullen ook filmbeelden van dit corso worden vertoond met de wagen.

De echte Westerdam van de Holland-Amerika Lijn werd in 1940 te water gelaten. In 1942 werd het schip in Rotterdam gebombardeerd door de geallieerden en in 1944 werd het door de Duitsers in beslag genomen om er de Rotterdamse haven mee te blokkeren. Knokploegen verhinderden dit en het schip werd in 1945 tot zinken gebracht. Na de oorlog werd het schip gelicht en in 1946 weer in de vaart gebracht.    

Naast de foto’s van de bouw van de corsowagen zullen er tijdens de inloop ook foto’s worden vertoond van koffietent ‘De Uiver’, het oude zwembad en van verschillende Sassenheimse muziekensembles.

SOS inloop 7 juli, De Coy, Kagerdreef 72. Aanvang 10.00 uur.

 

Zoom

De Westerdam van stro bij aannemer Dijkstra op de Hoofdstraat ter hoogte van villa            Vredesteyn gereed om gestoken te worden. Foto 1948.

Zoom

Corsowagen de Westerdam met de bouwers op de voorgrond. Foto 1948.

 

Sponsor Uitgelicht