N i e u w s f l i t s e n

 

Herman van Amsterdam ontvangt eerste Teylinger Geschiedenis Prijs

07-10-2021

Tijdens de jaarlijkse Dia-avond van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) zal de eerste Teylinger Geschiedenis Prijs worden uitgereikt aan de Sassenheimse schrijver en uitgever Herman van Amsterdam. Van Amsterdam krijgt deze gemeentelijke prijs uitgereikt uit de handen van wethouder Arno van Kempen, die o.a. kunst, cultuur en monumentenzorg in zijn portefeuille heeft.   

Het is de eerste keer dat de prijs in Teylingen wordt uitgereikt. Vorig jaar heeft de gemeente de nota Erfgoedzaken van de drie cultuurhistorische verenigingen goedgekeurd. Hierin was als nieuw initiatief opgenomen een jaarlijkse uitreiking van de Teylinger Geschiedenis Prijs.

De drie cultuurhistorische organisaties zullen om de beurt jaarlijks een persoon voordragen. Als eerste mocht de SOS dit doen. Voorzitter Alfred Pop van de SOS zegt dat het bestuur weinig moeite had met doen van een nominatie. Herman van Amsterdam voldeed ruimschoots aan de kwalificaties.  

Herman van Amsterdam heeft ongeveer 65 publicaties op zijn naam staan. O.a. series over de recente geschiedenis van de dorpen in de Duin- en Bollenstreek. Met onder meer als thema’s de jaren vijftig, de jaren zestig en de jaren zeventig. Ook de oorlogsjaren kwamen uitgebreid in zijn boeken aan bod, evenals het werken in de bollenteelt en daaraan gerelateerde onderwerpen.

Daarnaast schreef hij documentaire boeken rond jubilerende bedrijven uit de regio of meer specifiek over de bloemencorso’s en kunstschilders uit binnen- en buitenland die zich lieten inspireren door de in bloei staande bollenvelden.

Herman van Amsterdam was eind jaren negentig ook initiatiefnemer van het zogenaamde Panorama TulipLand. Het eindresultaat was een indrukwekkend schilderij van in totaal zo’n 252 vierkante meter, vervaardigd door de Voorhoutse schilder Leo van den Ende.

Voordat Van Amsterdam in 1994 voor zich zelf ging schrijven werkte hij in de journalistiek en was hij eerst redacteur voor de Leidse Courant en het Leidsch Dagblad. Daaropvolgend was hij 13 jaar in dienst van het Algemeen Dagblad. Voor dit landelijke dagblad verbleef hij onder meer zo’n drie maanden in China en Tibet om verslag te doen van de eerste Nederlandse expeditie naar ‘s werelds hoogste bergtop, de Mount Everest.

Herman van Amsterdam (73) heeft in zijn publicaties ruimhartig de cultuurhistorie van Duin- en Bollenstreek omarmd. Geboren in het buurtschap de Engel, woont hij het overgrote deel van zijn leven in Sassenheim. De bollenschuren, de schaftketen en de rietschelften zitten als het ware in zijn genen. Ook de sociaal-culturele aspecten van het leven en werken in de bollenvelden is hem niet ontgaan. Hij ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre, omdat hierin belangrijke cultuurhistorische onderwerpen over de streek zijn beschreven en fotografisch verbeeld, alsmede het landschap wordt geroemd om zijn schoonheid in het voorjaar.  

De Teylinger Geschiedenis Prijs 2021 is een doorzichtig kunstwerkje in de vorm van een piramide met aan de zijden het wapen van de gemeente Teylingen en de logo’s van SOS, HKV en Warmelda. Het is ontworpen door de Jan Paul Kruimel uit Warmond.

De uitreiking vindt plaats tijdens de SOS-Dia-avond op 17 november in de Julianakerk in Sassenheim. Aanvang 20.00 uur. Tijdens deze avond zal Marleen van Leeuwen haar kijk- en luisterspel opvoeren over het leven van Jacoba van Beieren en zal Frans van der Wiel zijn nieuwste presentatie vertonen in de serie ‘Herkent u ze nog, de Sassemers’. De presentatie is geheel gewijd aan de op een na oudste weg in Sassenheim, de Menneweg.   

        

Berlicum_bedankt_Sassenheim_8_augustus_1945_bij_voormalig_gemeentehuis

Herman van Amsterdam. Ontvanger eerste Teylinger Geschiedenis Prijs

Sponsor Uitgelicht