N i e u w s f l i t s e n

 

SOS Restauratieprijs 2021 naar voormalige Kompasschool

01-10-2021

Vrijdag 5 november zal Stichting Oud Sassenheim de SOS-restauratieprijs 2021 uitreiken aan Marco Kramer, eigenaar en medebewoner van De School Sassenheim, voorheen De Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan in Sassenheim. Dit karakteristieke gebouw is geheel gerenoveerd en verbouwd tot een wooncomplex met zes luxe woningen.

Het voormalige schoolgebouw is een gemeentelijk monument. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School door de architecten Lohmann en Ponsen. Het gebouw valt op door zijn enorme dak met rode romaanse pannen, de zware dakgoten en de opzichtige ligging.

De afgelopen drie jaar heeft aannemer De Geusbouw uit Broek op Langedijk in opdracht van Pro6 Vastgoed een totaal verbouwing uitgevoerd. De schoollokalen werden doorgetrokken naar de eerste en tweede verdieping en de gangen zijn bij de woningen getrokken. Het imposante voorportaal met de drie bogen en de hal zijn gebleven, evenals de vele ornamenten en glas-in-loodramen. Op een enkele plaats zitten binnen nog de oorspronkelijke muurtegels. Alleen de markant ingemetselde brievenbus moest het ontgelden. Daarnaast zijn oude elementen weer aangebracht, zoals bijvoorbeeld het toegangshek en de vlaggenmast tegen het gebouw aan.

Het gebouw dateert uit 1930 en was aanvankelijk gebouwd als Nederlands-hervormde school. In 1969 werd dit De Kompassschool voor christelijk basisonderwijs. In 1994 vestigde De Rank zich in het gebouw tot 2002. Daarna werd het gebouw nog gebruikt door de Leo Kannerschool, het Rijnlands Lyceum, de gemeente en de ISD. Thans is het pand in particuliere handen. Eigenaar Marco Kramer van Pro6 Vastgoed uit Alkmaar, architect en zelf de eerste bewoner, renoveerde het pand geheel. Het werd in 2018 verkregen van de gemeente uit 11 biedingen.     

De SOS restauratieprijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor beeldbepalende panden in Sassenheim. De Restauratieprijs 2021 bestaat uit een oorkonde en een SOS-muurschildje. SOS voorzitter Alfred Pop zal deze vrijdag uitreiken aan familie Kramer in aanwezigheid van wethouder Arno van Kempen en vele genodigden. Oud-gemeente dichter Irma Ooijevaar zal op poëtische wijze de uitreiking opvrolijken.

De SOS-restauratieprijs wordt voor de achtste keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar de herbestemde bollenschuur aan de Kastanjelaan 14A, het prachtig gerenoveerde kostershuis op Parklaan 1, een mooi opgeknapt pand aan Van Pallandtlaan 24, en aan de aan de Hoofdstraat gelegen panden Het Uphoffpand, het Oude Postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en bollenvilla Villa Nancy.

        

Berlicum_bedankt_Sassenheim_8_augustus_1945_bij_voormalig_gemeentehuis

De School Sassenheim, 2021. Voormalige Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan
          in Sasenheim.

Sponsor Uitgelicht