N i e u w s f l i t s e n

 

Documentaire over Sassenheimse hulpactie aan Berlicum

02-08-2021

Vanwege de corona-pandemie heeft Stichting Oud Sassenheim weinig aandacht kunnen besteden aan 75 jaar bevrijding. Alleen in De Aschpotter is over de oorlog geschreven. Een opvallend artikel daarin was het verhaal van SOS-bestuurslid Aad van der Geest over de hulpactie aan Berlicum in augustus 1945. Van deze Sassenheimse goederenhulpactie is nu een documentaire gemaakt die donderdagmorgen 5 augustus zal worden vertoond tijdens een digitale SOS Inloop. De documentaire begint met het lied ‘Time to say goodbye’, gezongen door de 27-jarige sopraan Sophie Warmerdam uit Sassenheim.

Dorp volledig verwoest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meerdere dorpen in Brabant, die in de vuurlinie  van de Geallieerden en de Duitse bezetter waren komen te liggen, zwaar beschadigd. Dit gebeurde voornamelijk in de nadagen van ‘Operatie Marketgarden’. In Berlicum stonden eind oktober, begin november 1944 nog slechts vijf huizen onbeschadigd overeind. Het merendeel van de bevolking bracht de daaropvolgende strenge winter van 1944-1945 door in schuurtjes en kippenhokken. Er was gebrek aan alles.

In Sassenheim werd een hulpactie op touw gezet. ‘Motorreederij Wesseling’ stuurde eind juli 1945 een volgeladen schuit met huisraad en kleding naar Berlicum. Een afvaardiging van inwoners uit Berlicum, gestoken in Brabantse klederdracht, bracht in augustus 1945 als dank een bezoek aan Sassenheim. Tevens bood Berlicum later een gedenksteen aan en werd in Berlicum de Middenweg omgedoopt tot Sassenheimseweg.

De documentaire over de hulpactie is 5 augustus voor iedereen via Zoom te volgen. De Historische Vereniging Berlicum en Middelrode heeft haar leden aangespoord te kijken. Start 10.00 uur. Op de website van Stichting Oud Sassenheim staat de link.        

Berlicum_bedankt_Sassenheim_8_augustus_1945_bij_voormalig_gemeentehuis

Berlicum bedankt Sassenheim 8 augustus 1945 bij voormalig gemeentehuis.

Sponsor Uitgelicht