N i e u w s f l i t s e n

 

Jacoba van Beieren weer even thuis in Teylingen

07-07-2021

Stichting Oud Sassenheim heeft haar programma voor Open Monumentendag 2021 rond. Deze dag is op zaterdag 11 september. Naast de bekende bezoeklocaties zijn er dit keer drie bijzondere onderdelen. In de binnenring van de Ruïne van Teylingen zal een kijk- en luisterspel worden opgevoerd. Toeschouwers zitten op balen stro. Het is een voorstelling van een half uur voor het hele gezin, waarin gravin Jacoba van Beieren (Marleen van Leeuwen uit Voorhout) vertelt over de roerige en indrukwekkende belevenissen in haar leven en over de plek waar zij in 1436 op jonge leeftijd is overleden.

Mijn Monument is Jouw Monument is het thema van de Landelijke Open Monumentendag 2021 en daarom vertelt deze middeleeuwse gravin graag aan jong en oud over háár thuis, wat nu aan óns behoort. Haar huis is ons monument geworden. In een tijd waarin vrouwen niets te zeggen hadden, mocht zij als jong meisje regeren over Holland, Zeeland en Henegouwen en zat zij bijvoorbeeld als gravin op de troon in de Haagse Ridderzaal. Maar daar was niet iedereen het mee eens...!

Met muziek en zang, met tekst op rijm en met veel attributen vertelt Jacoba wat haar is overkomen en hoe ze uiteindelijk nog een paar rustige jaren heeft geleefd in de burcht die nu de Ruïne van Teylingen heet. De voorstelling wordt driemaal opgevoerd.

Andere locaties

Bijzonder tijdens Open Monumentendag is dat dit keer, naast de tuin, voor het eerst de bel-etage en de zeer oude kelder van Het Oude Koningshuys kunnen worden bezichtigd.

Nieuw in het SOS programma is ook dat de kerktoren van de Sint Pancratiuskerk kan worden beklommen en aldaar het uurwerk en de reusachtige klokken kunnen worden bewonderd. Het beklimmen is een huzarenstukje, is leeftijd gebonden en zal onder begeleiding plaatsvinden.

In totaal zijn er tijdens Open Monumentendag in Sassenheim zeven locaties te bezoeken, waaronder de tot wooncomplex gerenoveerde Kompasschool.

Het Oranje-carillon van de Oude Dorpskerk zal om 10.00 uur op 11 september de aftrap doen met een melodie, die landelijk met zo veel mogelijk beiaardiers op dezelfde tijd ten gehore wordt gebracht.       

Het volledige programma wordt in augustus bekend gemaakt en zal komen te staan op de website van de SOS, de gemeente Teylingen en de landelijke site van Open Monumentendag.

Donatie Ars Donandi aan Aad van der Geest

Jacoba van Beieren voor haar burcht.

Sponsor Uitgelicht