N i e u w s f l i t s e n

 

SOS verbreedt bereik inloop en meldt vondst 

01-02-2021

De Havens van Sassenheim

Oud Sassenheim gaat haar reguliere Inloopochtend voor iedereen openstellen. Donderdagmorgen 4 februari kan via Zoom de bijeenkomst worden bijgewoond. Op de website van de SOS staat een link en een instructie. Vorige week is er een proefsessie gehouden. Die verliep goed. Er kunnen maximaal 100 personen worden toegelaten. Door de link op de website te plaatsen is de bijeenkomst publiek en niet langer alleen toegankelijk voor donateurs.

Vanaf het Hortusplein tot aan de het plein van de Hemelse Vrede in China kan donderdagmorgen gekeken worden naar ‘De Havens van Sassenheim”. Een geweldige documentaire, destijds gemaakt door Cor Spruit en nu gepresenteerd door Frans van der Wiel. Heel illustratief wordt de metamorfose van het Sassenheimse havengebied met al zijn bedrijvigheid van vroeger getoond en hoe de drie havens uiteindelijk zijn verworden tot een plein met een grote fontein, dat later uiteindelijk zijn huidige functie als ‘horecaplein’ (de oude haven) verkreeg.  

Ontdekking

Na afloop van de presentatie zal melding worden gemaakt van een zeldzame vondst door Erfgoed Leiden en Omstreken van een bijzondere kroniek over Gerardus Cloppenburg en zijn familie. Gerardus Cloppenburg was predikant in ‘Zassenheijn” van 1708 tot 1750.

De kroniek beschrijft de periode 1675 - 1772. De SOS heeft de aankoop en de vertaling ondersteund. In de komende week zal er meer over deze ontdekking worden gepubliceerd.

Digitale Inloop: 4 februari, 10.30 uur. Zoomwachtkamer open vanaf 10.15 uur.

De Oude Haven

De oude haven van Sassenheim - ca 1920

Sponsor Uitgelicht