N i e u w s f l i t s e n

SOS wil waken over identiteit van Sassenheim 

28-10-2019

Gemeente Teylingen heeft aan de SOS medewerking verleend om meer beeldbepalende panden toe te voegen aan de voorlopige gemeentelijke lijst van beeldbepalende panden. Zij heeft 25 eigenaren op verzoek van de SOS aangeschreven dat zij benaderd worden door de SOS met de vraag of hun pand geplaatst kan worden op de voorlopige lijst met beeldbepalende panden.

De SOS is teleurgesteld dat slecht 44 panden in Sassenheim op deze lijst zijn gesteld. De cultuurhistorici willen graag zien dat er met name meer zogenaamde “bollenvilla’s” op de lijst komen. Deze zijn karakteristiek voor Sassenheim en geven het dorp, meer dan in andere dorpen in de Duin- en Bollenstreek, een specifieke identiteit en herkenbaarheid. Met name aan de Hoofdstaat staat nog een groot aantal villa’s dat onbeschermd is en gemakkelijk ten prooi kan vallen aan projectontwikkelaars. Deze kan een sloopvergunning niet worden geweigerd als aan de voorwaarden hiervoor is voldaan. De afgelopen jaren hebben zich in Sassenheim vervelende voorvallen voorgedaan, aldus de SOS, die voorkomen hadden kunnen worden als er betere handhaving had plaatsgevonden of panden beschermd waren geweest. De beeldbepalende panden krijgen een mindere bescherming dan de rijks- en gemeentelijke monumenten, maar beter iets dan niets, aldus de SOS.  

Inmiddels heeft de SOS acht eigenaren bereid gevonden hun pand ook op de voorlopige gemeentelijke lijst van beeldbepalende te laten plaatsen. De SOS heeft hiertoe deze week een verzoek ingediend bij de gemeente.

Het is uiteindelijk aan de raad of deze acht panden ook aan de lijst worden toegevoegd. Waarschijnlijk wordt dit jaar daar nog over beslist.        

Huize Panama 

 Huize Panama aan de Hoofdstraat. Een van de panden die door de SOS wordt voorgedragen .

Sponsor Uitgelicht