N i e u w s f l i t s e n

SOS heeft het ras van Sasje laten achterhalen 

21-10-2019

SOS heeft het ras van Sasje laten achterhalen

Het hondenskeletje dat in 2003 tijdens archeologisch onderzoek bij het Oude Koningshuys is opgegraven is naar alle waarschijnlijk van een dwergspaniel. Een spioenachtig hondje, waartoe ook het markiesje hoort. Het markiesje was in Nederland in de 18e eeuw bekend. Het is een fijngebouwde spioen, zwart met vaak wat wit. Het is een jachthondje dat over geheel Europa verspreid de jager behulpzaam was bij de jacht met valk, windhond, geweer of net. Het beestje is te vinden op oude schilderijen, waarvan de oorsprong tot in de middeleeuwen terug te herleiden is.

De SOS is e.e a. te weten gekomen na veterinair en historisch onderzoek.

Bij de opgraving in 2003 werd ook het metalen plaatje gevonden met het opschrift Sasje en de namen van zijn baasjes, het echtpaar Bosé, dat destijds in het Oude Koningshuys woonde. Sasje werd 12 jaar en leefde, zoals gegraveerd staat in het plaatje, van 1783 tot 1795. De SOS heeft vorige maand het skeletje laten overkomen uit het archeologisch depot van Zuid-Holland en het laten onderzoeken.

Tijdens de nationale archeologiedag op 12 oktober is het skelet ten toon gesteld in de Coy, het onderkomen van de SOS. Bezoekers konden raden naar ras, lengte, gewicht, schofthoogte en naar de diepte waarop het begraven lag. Na afloop van de archeologiedag is Janneke Berkelbach uit Amsterdam als winnaar van de enquête aangewezen. Zij zat als enige met een spaniel precies goed. Tijdens de SOS Dia-avond op 13 november in de Juliananakerk zal zij het nieuwe boek over het Oude Koningshuys uitgereikt krijgen. Daar zal ook het skelet van Sasje weer te zien zijn en een foto van het in het graf gevonden naamplaatje. De SOS is nog steeds opzoek naar dit plaatje, dat ook in het boek over het Oude Koningshuys is afgebeeld. Op dit 250 pagina’s tellende, kleurrijke boek kan nog worden ingeschreven via de website van Stichting Oud Sassenheim. Tijdens de SOS Dia-avond op 13 november kan het boek worden opgehaald en gekocht. Op het boek is inmiddels 238 keer ingeschreven. 

Vitrine met skelet Sasje tijdens nationale archeologiedag 

 Vitrine met skelet van Sasje (1783 – 1795) tijdens nationale archeologiedag.

Sponsor Uitgelicht