N i e u w s f l i t s e n

Archeologiedag bij SOS: Het 'Skelet van Sasje' 

06-10-2019

Komend weekend zijn er de nationale archeologiedagen.

Op zaterdag 12 oktober zet de SOS haar deuren open voor geïnteresseerden naar bodemvondsten uit Sassenheim. Pronkstuk zal zijn het skelet (de botjes) van Sasje’. Deze, inmiddels al veel aangehaalde en tot verbeelding sprekende botjes van het hondje Sasje zullen, tezamen met spaanders van een kistje, uitgestald worden in een vitrine. De SOS kwam de botjes recentelijk op het spoor in het geografisch depot van de provincie Zuid-Holland. Daar waren ze naar toegebracht na de vondst in 2003 bij archeologisch onderzoek nabij het Oude Koningshuys.

Sasje was het hondje van het echtpaar Bosé, dat eind 18e eeuw woonde in het Oude Koningshuys. Foto’s van de botjes zijn naar de Faculteit Dier(en)geneeskunde in Utrecht gestuurd voor nader onderzoek naar het beestje. Sasje leefde van 1783 tot 1795, zo bleek uit een plaatje dat in het grafje is gevonden. Van het plaatje is een afbeelding, maar de SOS is er nog naar opzoek.

Tijdens de nationale archeologiedag kan bij de SOS een formulier ingevuld worden met vragen naar de vermoedelijke schofthoogte, gewicht, lengte en het ras van Sasje en op welke diepte het kistje is gevonden. De winnaar ontvangt op de SOS Dia-avond op 13 november een exemplaar van het boek Het Oude Koningshuis, dat op die avond voor het eerst zal worden gepresenteerd.   

Tijdens de archeologiedag zullen films worden vertoond van opgravingen. Ook liggen er op de tafels rapporten over archeologisch onderzoek in Sassenheim. In vitrines worden opgravingen uit Sassenheim getoond. Bezoekers kunnen in het SOS-onderkomen tevens de expositie ‘Sassenheim van vóór 1920’ bezichtigen. 


Zaterdag 12 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. SOS-onderkomen De Coy, Kagerdreef 72.

Het skelet van Sasje 

Het skelet van Sassje (1783 - 1795)

Sponsor Uitgelicht