N i e u w s f l i t s e n

SOS Inloop 5 sptember 2019

16-09-2019

Op 5 september heeft Stichting Oud Sassenheim (SOS) zijn deuren geopend voor de expositie “Sassenheim van vóór 1920”. Op de openingsdag trok de expositie direct al veel belangstellenden.

Deze door Piet Langeveld ingerichte tentoonstelling geeft o.m. een beeld van drie oude Sassenheimse interieurs. Een opvallend afgebeeld interieur is dat van Paul Vincents en zijn echtgenote Barbara Jansen uit 1790. Paul was dragonder, een infanterist te paard. Hij is 109 jaar oud geworden en zijn vrouw 106. Voor die tijd was dat zeer uitzonderlijk. Afbeeldingen van dit Sassenheimse stel zijn in de tentoonstelling te zien. De originele afbeeldingen bevinden zich in het Rijksmuseum.

Een ander opvallend interieur is dat van een keuken uit 1915. In die tijd waren veel inwoners van Sassenheim vaak zelfvoorzienend. Er zijn keukenattributen te zien die te maken hebben met het conserveren van levensmiddelen, zoals wecken, inmaken, zouten en pekelen. Pronkstuk is een inmaakpot van circa 350 jaar oud. Zeldzaam zijn ook de koffiebranderpan, de boenders van heidetwijgen om pannen mee schoon te maken, de tondeldozen en een zeldzame tienhoutspaander op een standaard om een ruimte voor korte tijd mee te verlichten.
Het derde interieur is dat van een melksalon van omstreeks 1910. De inrichting is veelal afkomstig van de grootouders van Piet Langeveld, die destijds de salon exploiteerden.

Opvallend is ook het nagemaakte wachthuisje van de klepperman, de nachtwaker van Sassenheim in vroegere tijden. Een foto van het originele hokje, dat stond op de locatie waar nu het Oude Postkantoor aan de Hoofdstraat staat, is ook afgebeeld. Diverse kleppers en andere originele attributen van de klepperman, zoals een lange stok met een gevaarlijke punt om gespuis en honden af te schrikken zijn tentoongesteld in de replica van het hokje.

De tentoonstelling “Sassenheim van vóór 1920” kan tot het eind van dit jaar op elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur worden bezocht. Voor basisscholen wordt een afzonderlijk programma ingericht.

Locatie: De Coy, Kagerdreef 72.  

 

Expositie inrichter en SOS bestuurslid Piet Langeveld bezig met rondleiding 

 Expositie-inrichter en SOS-bestuurslid Piet Langeveld bezig met rondleiding

Sponsor Uitgelicht