N i e u w s f l i t s e n

 SOS laat bombardementsvluchten herleven

10-04-2018

Veel Sassenheimers kennen de verhalen uit overlevering, een enkeling weet het zich nog te herinneren: de bombardementsvluchten vanuit Engeland naar Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.
 
Sassenheimer Erwin de Mooij heeft er zijn hobby van gemaakt. Hij zal tijdens de SOS-verhalenavond op donderdag 19 april zijn nieuwe presentatie Tussen hemel en aarde vertonen. Het verhaal gaat over de Amerikaanse bommenwerpers die ook regelmatig boven Sassenheim vlogen. “U wordt meegenomen naar Engeland, september 1944. Luitenant Donald Parker van de 457th Bomb Group gaat op missie naar Duitsland. Aan de hand van authentieke  kleding, originele objecten, foto’s, verhalen en anekdotes krijgt u een beeld van het dagelijks leven op een vliegbasis en van de dodelijke gevaren die duizenden jonge Amerikanen moesten trotseren op grote hoogte”, aldus Erwin de Mooij.  

 

Erwin de Mooij heeft in 2011 op de SOS-dia-avond een presentatie gegeven over de neergestorte bommenwerper nabij de Beekbrug in Lisse op 26 november 1944. Daarna is hij zich gaan verdiepen in andere aspecten van de bombardementsvluchten, met name in de gevechtskleding en uniformen. Hij is als lead historian verbonden aan een Amerikaanse veteranenorganisatie en bezoekt regelmatig reünies in Engeland en Amerika. 

Erwin de Mooij: “Met name de kleding is van levensbelang voor deze jongens. Ik zal het materiaal zelf tonen, vanaf lang ondergoed tot een volledig uniform.”

De SOS-verhalenavond wordt gehouden in De Coy, Kagerdreef 72 en begint om 19.30 uur. De avond is toegankelijk voor donateurs en overige geïnteresseerden.   

image

 

 

Sponsor Uitgelicht