N i e u w s f l i t s e n

SOS Dia-avond op 22 november staat in het teken van een gedeeld verleden

12-11-2017

Naast de gebruikelijke en populaire fotopresentatie “Kent u ze nog, de Sassemers” van SOS-lid Frans van der Wiel zal er tijdens de komende SOS-Dia-avond een bijzonder verhaal te horen zijn. Het heeft betrekking op Huize Rusthoff, dat o.m. heeft toebehoord aan de familie Charbon uit Amsterdam.

 

De familie Charbon heeft veel betekend voor Sassenheim en bezat er landgoederen. Huize Rusthoff aan de Hoofdstraat was er daar een van en bestaat niet meer. Het erbij behorende Park Rusthoff nog wel. Waar kwam de welstand van de Charbons vandaan en ging het door de eeuwen heen allemaal wel zo voorspoedig?

Het verhaal gaat over een gedeeld verleden. Frans Charbon, een nazaat van de familie Charbon, en Ellen-Rose Kambel, een nazaat van een destijds in Suriname tot slaaf gemaakte huisbediende (v) op een plantage van de familie Charbon, zullen hun eigen familielijn en hun gedeeld verleden vertellen.

 

Het koloniaal verleden van Nederland in Suriname zal niet onbesproken blijven. Het worden twee indrukwekkende familieverhalen met als begin en eindpunt Huize Rusthoff in Sassenheim en de link van de twee sprekers met hun gedeeld verleden.
Stichting Oud Sassenheim heeft mevrouw Kambel en de heer Charbon bij elkaar gebracht en ruim een jaar de gesprekken begeleid om tot een historisch verantwoord verhaal te komen.

 

Tijdens de avond zullen ook de prijswinnaars bekend gemaakt worden van de beste Open Monumentendag 2017 foto’s.

 

De SOS-Dia-avond is openbaar en wordt gehouden op 22 november in de Julianakerk, Julianalaan 6 te Sassenheim.

 

Aanvang 20.00 uur.

Huize Rusthoff anno1920

 

Sponsor Uitgelicht