N i e u w s f l i t s e n

Gezelligheid troef op Open Monumentendag 2017

 10-09-2017

Stichting Oud Sassenheim kijkt met tevredenheid terug op de Open Monumentendag.

 

Met name de belangstelling voor het Klasgenotenfestival overtrof alle verwachtingen.

 

Maar ook de andere opengestelde locaties hadden niet te klagen over belangstelling.

 

Zo telde het Sikkens Experience Center bijna 180 bezoekers en werden ook de ‘buitens’ (Rynhof, het Oude Koningshuys en Huis ter Leede) goed bezocht. Met uitzondering van de Dorpskerk werden er t.o.v. vorig jaar wat minder bezoekers geteld voor de andere kerken. Dat gold ook voor de Ruïne van Teylingen en De Molen van Speelman. De Kaasboerderij De Annahoeve lag voor velen misschien iets te ver uit de route, maar telde toch altijd nog een tiental bezoekers.

 

Het Klasgenotenfestival was met ruim 250 bezoekers het succes van de dag. Op de drie oude schoollocaties was het voor de oud-leerlingen soms dringen voor de uitgestalde klassenfoto’s. De SOS had al zijn registers hiervoor opengetrokken. Van heinde en verre was men gekomen. Het weerzien van oud-klasgenoten was aandoenlijk. Velen maakten een afspraak om gezamenlijk nog iets te ondernemen in Sassenheim.

 

Vanwege het opgeklaarde weer konden de opengestelde tuin van het Oude Koningshuys en het park van Huis ter Leede zonder regenkledij worden bezocht. Ook bij hofstede Rynhof kon men heerlijk in het zonnetje onder het genot van een gastvrij kopje koffie luisteren naar verhalen over het boerenleven.

 

Het thema van nationale Open Monumentendag (Boeren, burgers en buitenlui) is door de SOS op een originele wijze ingevuld, aldus voorzitter Alfred Pop. Hij bedankte tijdens een afsluitende bijeenkomst met name coördinator Cor Wagemakers met zijn vele vrijwilligers, voor de organisatie en de oud-schooldirecteuren Paul de Baan, Hans de Nooy en Hein van der Meer voor hun tomeloze inzet voor het Klasgenotenfestival. Ook de eigenaren van de monumenten werden bedankt voor hun bereidheid hun monument voor het publiek open te stellen. "Een mooi maatschappelijk gebaar. We moeten ons erfgoed met de vele beeldbepalende panden koesteren," aldus Pop. "Zeker nu de discussie hierover in de gemeenteraad dit najaar weer wordt gevoerd. Er wordt te gemakkelijk in ons dorp afgebroken".


De uitslag van de fotowedstrijd zal op 22 november, tijdens de SOS-Dia-avond, bekend gemaakt worden. 

 

 

 

Terug in de oude Kompasschool

 

Sponsor Uitgelicht