N i e u w s f l i t s e n

Restauratieprijs 2016 naar 'UPHOFF' pand

28-08-2016

Pareltje aan de Hoofdstraat te Sassenheim

Het opgeknapte, witte winkelpand op Hoofdstraat 179 is door Stichting Oud Sassenheim de Restauratieprijs 2016 toegekend. De prijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor het behoud van het karakteristieke dorpsbeeld van Sassenheim. Het betreffende pand wordt gekenmerkt door zijn sierlijke Art Niveau bogen en fraaie afbeelding in de voorgevel. Op dit moment is Melman Lingerie erin gevestigd.

Het pand is in 1908 ontworpen en gebouwd door de bekende Sassenheimse aannemer J.P. Oudshoorn, in opdracht van de toenmalige eigenaar H.J. Uphoff, wiens naam en auto in steen zijn afgebeeld in de voorgevel. Het pand werd door Uphoff al als werkplaats gebruikt voor rijwielen en ‘automobielen’. Het pand heeft door de jaren heen vele eigenaren en huurders gekend en fungeerde naast automobielbedrijf als café, dierenspeciaalzaak en modebedrijf.

De Restauratieprijs 2016, bestaat uit een oorkonde en een muurschildje. Vrijdag 2 september worden deze uitgereikt aan de eigenaar van het pand, de heer Frank Meijer, in aanwezigheid van wethouder Bas Brekelmans. Oud-gemeentedichter Irma Ooijevaar zal op poëtische wijze de uitreiking opvrolijken.

De heer Meijer kocht het pand in 1985. Er zijn toen diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Thans wordt de fraaie voorgevel regelmatig gewit en geverfd. Hoewel het pand niet op de gemeentelijke  monumentenlijst staat, is het voor Sassenheim beeldbepalend, aldus Stichting Oud Sassenheim.
De stichting wil met de uitreiking van de prijs publiekelijk haar waardering kenbaar maken voor het restaureren en onderhouden van karakteristieke panden. Een van de criteria voor de prijs is, dat het pand in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht of in oorspronkelijke stijl wordt opgeknapt. Hieraan is volledig voldaan. De Restauratieprijs wordt voor de vierde maal uitgereikt. Eerder ging de prijs naar de eigenaren van het Oude Postkantoor, makelaarskantoor Heemborgh en Villa Nancy.

Oud aan nieuw

Sponsor Uitgelicht