N i e u w s f l i t s e n

Open Monumentendag 2016, Sassenheim

21-08-2016

Het Oude Koningshuys en Huis ter Leede nieuw in looproute

In navolging van de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 10 september, wordt deze ook in Sassenheim
georganiseerd.
Deze keer uitgebreider en meer gedocumenteerd dan voorheen. Het thema dit jaar is Iconen en Symbolen.


Stichting Oud Sassenheim heeft een programma samengesteld met niet alleen aandacht voor monumenten, maar ook voor kunstwerken van Sassenheimers. Zo zijn er in diverse kerken iconen te bewonderen van Nelly van der Geest, Thea Gouverneur en Tillie Langelaan. Uniek is dat de tuinen van het Oude Koningshuys en Huis ter Leede zijn opengesteld. Gidsen houden bij deze twee rijksmonumenten op gezette tijden een rondleiding. In de looproute zijn ook nieuwe beeldbepalende panden opgenomen, zoals het voor velen onbekende, maar verrassend mooie interieur van de Annakapel van de voormalige r.-k. lagere school St. Anna en het zogenaamde Uphoff-pand met zijn fraaie Art Nouveau-bouwlijnen. Dit pand is door de stichting Oud Sassenheim genomineerd voor de Restauratieprijs 2016.
  
In totaal zijn elf panden en een aantal kunstwerken te bezichtigen. De in de looproute opgenomen kerken vertonen hun eigen ‘íconen’, zoals oude registers en vaandels. Ook het klokkenmuseum in de oude Dorpskerk is te bezichtigen. Vanaf de donjon worden bij de ruïne van Teylingen rondleidingen gegeven.

De route start bij de Molen van Speelman en voert de deelnemers langs de Julianakerk en St. Pancratiuskerk, het Sikkens Experience Center (Schildermuseum), Het Oude Koningshuys, de St. Annakapel, het Uphoff-pand, Park Rusthoff, de Dorpskerk, de ruïne van Teylingen en Huis ter Leede. Alle panden zijn opgenomen in een boekje dat huis-aan-huis wordt verspreid. Stichting Oud Sassenheim wil Sassenheimers, en vooral jongeren, kennis laten maken met ‘Sassems' erfgoed. Er is een Facebookpagina ingericht om jong en oud mee te laten doen aan een interactieve fotowedstrijd, met een prijs voor de ludiekste foto en een voor de meest serieuze foto.

Open Monumentendag 2016 duurt van 10.30 tot 17.00 uur. Afzonderlijke bezoektijden gelden voor de tuin van het Oude Koningshuys (11.30 en 13.00 uur) en de bezichtiging van het park van Huis ter Leede (13.30 en 15.00 uur). Het Open Monumentendagboekje met het volledige programma staat vermeld op de website van Stichting Oud Sassenheim en staat gelinkt op Facebook (SOSfotomonumentje).

Link naar: OMD Brochure 09-2016

Volg dit evenement ook op Facebook

 

 

 

 

 

Sponsor Uitgelicht