P u b l i c a t i e s

Casper J. Verlint 1883-1978

 

Boek met hierin beschreven een groot gedeelte van het oeuvre van deze Sassenheimse kunstschilder. Een prachtig boekwerk, zeer rijk geïllustreerd met 144 blz., gebonden, oktober 2008. Nederlands.


Beschrijving:
Casper Johannes Verlint werd op 14 mei 1883 in Katwijk aan Zee geboren, als zoon van een klokkenmaker. Dit vak heeft hij ook geleerd, al ging zijn voorkeur sterk uit naar het schilderen. De familie was zeer muzikaal en creatief. Een van zijn broers was organist, een ander beeldhouwer en broer Henk schilderde ook, maar kreeg vooral naam als restaurateur van schilderijen.

Als aankomend kunstschilder had Cas contact met onder anderen Jan Toorop, Jozef Israëls en Willy Sluiter, die rond de eeuwwisseling in Katwijk woonden en/of werkten. Hij leerde veel van hen. Zij drongen er bij vader Verlint op aan dat Casper naar de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag zou gaan. Cas deed toelatingsexamen voor deze academie en werd toegelaten tot de hoogste klas. In 1911 vestigde hij zich als horlogemaker en opticien in Sassenheim en daarbij bleef hij schilderen. De werkplaats lag achter de winkel met een venster dat uitkeek op de Hoofdstraat. Tegen de inkijk hing er een witte lap voor het raam. Er stonden enkele werkbanken met lampen erboven en tegen de muur hing vaak een schilderij waaraan hij bezig was.

Al gauw kreeg hij bekendheid als portret- en landschapschilder. Dit resulteerde in zeer veel opdrachten van diverse families in Sassenheim, maar ook vanuit het buitenland, onder andere uit Amerika.

Van het gemeentebestuur van Sassenheim kreeg hij in 1929 de opdracht een aantal schilderijen te maken voor het nieuw gebouwde raadhuis, zo ook van het park Rusthoff en een portret van koningin Wilhelmina. Tevens schilderde hij diverse dorpsgezichten en markante panden. Voor het schilderen van landschappen verbleef hij veel op de Veluwe, Texel en in Zuid-Limburg, waar hij ter plaatse schilderde of een schets maakte om die thuis uit te werken. Zijn stillevens van onder meer parkiettulpen en pioenrozen en zijn schilderijen van bloembollenlandschappen spreken van een stille schoonheid. Hij exposeerde in een aparte etalage van zijn winkel en in de etalage van kapper J. de Jong. Tot op de hoge leeftijd van 92 jaar heeft hij gewerkt in zijn winkeltje, dat helaas moest worden afgebroken. In zijn nieuwe huis heeft hij nog geschilderd, maar de kwaliteit van zijn ogen ging hard achteruit. Volgens een interview in de Leidsche Courant van 15 juni 1976 moet hij in zijn leven honderden schilderijen gemaakt hebben. Een overzicht heeft hij, volgens eigen zeggen in dit interview, nooit bijgehouden.

Op 10 januari 1978 is deze schilder uit de Haagse School op 94-jarige leeftijd overleden.

Verlint

Uitgeverij Aprilis
ISBN-13: 978-90-5994-227-1
Prijs: € 7,95 (exclusief verzendkosten)

144 Pagina's
Gebonden uitgave
Formaat: 22,6(h) x 22,3(b) x 1,3(d) cm
Gewicht: 668 gram

 

Bestellen

Sponsor Uitgelicht