W e r k g r o e p e n

Redactie de Aschpotter


De redactie van De Aschpotter brengt tweemaal per jaar ons gelijknamige tijdschrift uit. De beperkte inhoud van ons laatste periodiek kunt u hieronder vinden.

Het periodiek De Aschpotter bevat onder meer historische artikelen over Sassenheim en Sassenheimers, genealogische gegevens, informatie over nieuwe publicaties en aanwinsten, verslagen van inloopavonden, nieuws van het bestuur. Heeft u zelf een aardig verhaal of zou u een foto geplaatst willen zien, neemt u dan contact op met de werkgroepcoƶrdinator.

 E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Op 15 november 1997 verscheen voor het eerst het halfjaarlijkse periodiek van de Stichting Oud Sassenheim. Als naam van het blad is gekozen voor De Aschpotter. Dit is in Sassenheim een zeer historische naam.
De aspotter of ashaalder oefende in de achttiende en negentiende eeuw een voor Sassenheim kenmerkend beroep uit. De Sassemers hadden voor de regio Sassenheim-Lisse-Hillegom het monopolie voor het ophalen van de haardas bij de burgers. Deze asophalers verkochten de as als grondstof aan de Leidse zeepfabrieken. Ook de hoge hoed als teken van zijn beroep, overeenkomstig met een schoorsteenveger, ontbrak niet! Na het ophalen werd de as opgeslagen in de asschuur aan de Vaartkade. Vervolgens werd de as per schip afgevoerd naar Leiden. De inwoners van Sassenheim worden vanouds ook wel 'Aspotten', 'Aspotters' of 'Asbakken' genoemd.

Aschpotter36

Coƶrdinator:
Bep Hoegee
T: 0252-213 207