N i e u w s f l i t s e n

 

SOS Restauratieprijs 2021 naar voormalige Kompasschool

29-03-2021

Aan de tot wooncomplex herbestemde en fraai gerenoveerde voormalige Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan 6 te Sassenheim is door Stichting Oud Sassenheim (SOS) de Restauratieprijs 2021 toegekend. De prijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor beeldbepalende panden in Sassenheim.

Het schoolgebouw dateert uit 1930 en was aanvankelijk gebouwd als Nederlands-hervormde school. In 1969 werd dit de Kompassschool voor christelijk basisonderwijs. In 1994 vestigde De Rank zich in het gebouw tot 2002. Daarna werd het gebouw nog gebruikt door de Leo Kannerschool, het Rijnlands Lyceum, de gemeente en de ISD.       

Thans is het in particuliere handen. Eigenaar Marco Kramer van Pro6 Vastgoed uit Alkmaar, architect en zelf de eerste bewoner, renoveerde het pand tot een complex met zes luxe woningen. Het pand werd in 2018 verkregen van de gemeente uit 11 biedingen.

Het voormalige schoolgebouw is een gemeentelijk monument. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School door de architecten Lohnman en Ponsen. Het gebouw valt op door zijn enorme dak met rode romaanse pannen, de zware dakgoten en de opzichtige ligging. De afgelopen twee jaar heeft aannemer De Geusbouw uit Broek op Langedijk in opdracht van Marco Kramer een totaal verbouwing uitgevoerd. De schoollokalen werden doorgetrokken naar de eerste en tweede verdieping en de gangen zijn bij de woningen getrokken. Het imposante voorportaal met de drie bogen en de hal zijn gebleven, evenals de vele ornamenten en glas-in-loodramen. Op een enkele plaats zitten binnen nog de oorspronkelijke muurtegels. Alleen de markant ingemetselde brievenbus moest het ontgelden.

Nu de renovatie bijna achter de rug is, wil de SOS met het toekennen van de restauratieprijs haar waardering laten blijken voor het renoveren en in stand houden van dit markante gebouw in Sassenheim. Velen hebben er een herinnering aan. Dat bleek ook tijdens de Open Monumentendag in 2017.

De Restauratieprijs 2021 bestaat uit een oorkonde en een SOS-muurschildje. De prijs wordt in augustus uitgereikt aan de familie Kramer.

De SOS-restauratieprijs wordt voor de achtste keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar de gerenoveerde en herbestemde bollenschuur aan Kastanjelaan 14a, Parklaan 1, Van Pallandtlaan 24 en vier panden aan de Hoofdstraat: het Uphoffpand, het Oude Postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en villa Nancy.

 

Zie ook ander foto's van de Kompasschool op onze beeldbank.       

 

SOS Inloop.

Donderdag 1 april er weer een digitale Inloop om 10.00 uur. De bouwwerken van de Sassenheimse aannemer J.P. Oudshoorn staan centraal.
De Zoom link staat, vanaf dinsdag, op de website stichtingoudsassenheim.nl   

Voormalige Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan SOS restauratieprijs 2021

De voormalige Kompasschool aan de Jacoba van Beijerenlaan, waarin thans zes luxe woningen zijn ondergebracht.

Sponsor Uitgelicht