N i e u w s f l i t s e n

SOS Tast in het Duister. "Drakentanden" gevonden.

28-09-2020

SOS tast in het duister

“Drakentanden” gevonden bij villa Vredesteyn

Tijdens opruimwerkzaamheden op de nieuwe Sassenheimse bouwlocatie Overteylingen aan de

Hoofdstraat ter hoogte van Villa Vredesteyn zijn zogenaamde “drakentanden” gevonden.

Dit zijn puntige betonnen blokken die tijdens de oorlog als tankversperring dienden. De blokken lagen onder de bollenschuur van L. Rotteveel & Zonen Export. De bollenschuur moest het veldruimen voor de nieuwbouw. De schuur is na de oorlog gebouwd.

Stichting Oud Sassenheim tast in het duister over de precieze herkomst van deze blokken. Voorzitter van de SOS-werkgroep Historie en amateur archeoloog Aad van der Geest weet dat de Duitsers achter villa Vredesteyn drie bunkers hebben gebouwd. Mogelijk waren dit slaap- en verblijfsvertrekken. Villa Vredesteyn diende in de oorlog als Duitse commandopost. “Natuurlijk is het mogelijk dat die drakentanden in het bollenland zijn geplaatst als versperring voor aanvallende geallieerde tanks uit het westen. Langs de gehele kust van West-Europa over wel meer dan 2600 km hadden de Duitsers verdedigingswerken aangelegd, de Atlantikwall. In Noordwijk zijn daarvan nog restanten te zien en daar is ook een mooi museum over ingericht”, aldus de SOS-man.

De drie bunkers achter villa Vredesteyn zijn kort na de oorlog vernietigd. Van drakentanden was de SOS echter niets bekend. Restanten van het verdedigingscomplex en ook de drakentanden zijn mogelijk onder de grond gemoffeld. Iets wat in die tijd wel meer gebeurde.

Stichting Oud Sassenheim heeft nog overwogen iets met de drakentanden te doen, maar zag geen kans daarvoor een goede historische bestemming te vinden.   

Duitse drakentanden achter villa Vredesteyn

 

Drie bunkers achter villa Vredesteyn

Sponsor Uitgelicht