N i e u w s f l i t s e n

SOS Restauratieprijs 2020 naar herbestemde bollenschuur

17-08-2020

De tot wooncomplex herbestemde en fraai genoveerde bollenschuur aan Kastanjelaan 14 A te Sassenheim is door Stichting Oud Sassenheim de Restauratieprijs 2020 toegekend. De prijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor beeldbepalende panden in Sassenheim.

De gaaf bewaarde in 1927 gebouwde bollenschuur is altijd in handen geweest van de familie Van Velzen. De grootvader van de huidige eigenaar Jan van Velzen begon er met kolenopslag en verhuurde de zolder voor opslag en het drogen van bollen. De schuur ligt strategisch vlakbij de haven aan de Sassenheimervaart. Het rechthoekige gebouw met zijn plat dak en grote oversteek heeft duidelijk de contouren van een bollenschuur uit die tijd. Mooi metselwerk van roodbruine baksteen in kruisverband duiden mede de cultuurhistorische waarde.

De schuur is een gemeentelijk monument en staat ook in de lijst van de regionale collectie bollenschuren van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek.

Nu de renovatie achter de rug is wil de SOS met het toekennen van de restauratieprijs zijn grote waardering aan de familie Van Velzen laten blijken voor het volledig in oude stijl renoveren van het pand. De bollenschuur is verworden tot een prachtig wooncomplex met vijf appartementen. Renovatie-architect Johan Velthoven en aannemer Matthieu van Veenendaal hebben de oude details niet achterwegen gelaten, zoals bijvoorbeeld de twee prachtige hijsbalken in de voor- en achtergevel van het pand met daaraan nog de originele beugels om bollenmanden mee omhoog te hijsen. Dit zit men nergens meer in de Bollenstreek terug.

 SOS-voorzitter Alfred Pop is verheugd over de keuze. “We moeten zuinig zijn op onze bollenschuren. Het zijn de iconen van de Bollenstreek. Van de meer dan 1000 bollenschuren die vroeger in de streek hebben gestaan zijn er nog maar circa 90 over die waardevol zijn. Gelukkig is de bollenschuur aan de Kastanjelaan voor de komende decennia gered van de ondergang en blijft ze een parel voor Sassenheim. Maar sloop dreigt nog steeds voor vele bollenschuren. De niet beschermde en karakteristieke bollenschuur van Westerbeek, nabij de Ruïne van Teylingen, is daarvan een actueel voorbeeld. De gemeenteraad beslist volgende maand over aankoop. De SOS en velen met haar, hoopt vurig dat ook deze schuur een passende herbestemming krijgt. Eeuwig zonde, als deze voor de streek zo vertrouwde schuur verloren zou gaan”, aldus de SOS-voorzitter.    

De Restauratieprijs 2020, bestaat uit een oorkonde en een SOS-muurschildje. Vrijdag 21 augustus worden deze uitgereikt aan de familie Van Velzen in aanwezigheid van wethouder Arno van Kempen. Oud-gemeente dichter Irma Ooijevaar zal op poëtische wijze de uitreiking opvrolijken.

De SOS-restauratieprijs wordt voor de zevende keer uitgereikt. Eerder ging de prijs Parklaan 1, Van Pallandtlaan 24, en aan de Hoofdstraat gelegen panden het Uphoffpand, het Oude Postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en Villa Nancy.

SOS Restauratieprijs 2020

De tot appartementencomplex herbestemde bollenschuur aan de Kastanjelaan 14 A te
             Sassenheim.

Sponsor Uitgelicht