N i e u w s f l i t s e n

 SOS vertoont oorlogsbeelden

30-04-2018

SOS vertoont oorlogsbeelden

Na de kransleggingen en het defilé tijdens de Dodenherdenking op 4 mei is er in ’t Onderdak nog gelegenheid om herinneringen aan WO II te delen. De aanwezigen zullen hiertoe worden uitgenodigd door de Oranjevereniging. Ook zullen er door jongeren twee fragmenten worden voorgelezen uit het verhaal van Engelandvaarder Toon Berbee.

Stichting Oud Sassenheim kreeg begin dit jaar dit zeer aangrijpende verhaal. Toon Berbee heeft zelf na de oorlog zijn oorlogsherinneringen heel beeldend en gedetailleerd opgeschreven: zijn gevangenistijd in Hotel Oranje, zijn mensonterende transport naar Duitsland in 1941, de erbarmelijke leefomstandigheden in Duitse werkkampen, zijn plotselinge invrijheidstelling in 1944 en tot slot het weerzien van zijn familie. Toon Berbee woonde tot 1954 in Sassenheim.

De bijeenkomst in ’t Onderdak zal worden afgesloten met een beeldpresentatie van de SOS met foto’s uit de mobilisatietijd, met in Sassenheim gelegerde Duitsers, met foto’s van noodgeld en voedselbonnen, met bunkers en de gaarkeuken tot en met vrolijker beelden van de bevrijdingsdagen.

Donderdagmorgen 3 mei – eerste donderdag van de maand – is er weer de gebruikelijke inloopbijeenkomst bij de SOS. De volgende aflevering van de herhaalserie 'Herkent u ze nog, de Sassemers' zal dan worden vertoond. Aanvang 10.00 uur, Kagerdreef 72.

Het verhaal van Toon Berbee kan daar worden ingezien en worden opgevraagd.      


Duitse militairen

 

 

Sponsor Uitgelicht